Znižovanie nezamestnanosti

14.10.2011 22:50

Kde sa vzala armáda skoro 800 tis. nezamestnaných ?

Pripadá vám číslo v titulku prehnané ? Ani nie je, stačí sa zamyslieť. Evidovaná nezamestnanosť by sa mala pohybovať okolo 300 tis. práceschopných občanov. K tomu môžeme pripočítať približne rovnakú armádu ľudí, ktorí sa zmenami v evidencii nezamestnanosti dostali do sociálnej evidencie, a približne 200 tis. ľudí, ktorí museli odísť pracovať do zahraničia, lebo vlastná vláda im nevytvorila podmienky na to, aby mohli pracovať a slušne žiť doma, vo svojej krajine. 

 

Hranice sú otvorené, každý môže pracovať aj v inom štáte Európy ...

 

Na tento argument existuje jednoduchá odpoveď - keďže pán minister neviete zabezpečiť pre daňových poplatníkov primerané podmienky, aby mohli pracovať doma, vo svojej krajine, nie ste potrebný.

 

Čo nevyrieši problém nezamestnanosti ?

 

Platenie tzv. investorom. Je to jednoduché - príde do krajiny, dostane daňové úľavy, príspevok na zriadenie pracovných miest. Výsledkom je nulový príjem do štátneho rozpočtu, a zamestnanci, ktorých platia daňoví poplatníci (z dotácie štátu) a nie zamestnávateľ. Vlastne nie je rozdiel medzi tým, či sú títo ľudia nezamestnaní, alebo pracujú u nejakého "investora". V skutočnosti ich dlhodobo živí daňový poplatník, pre ktorého príchod investora nebol žiadnym prínosom, či úľavou.

 

Čo by mohlo pomôcť ?

 

Plánovaná obnova hospodárstva s kontrolným podielom štátu. Tvrdenie - štát je zlý vlastník - je klamstvom podvodníkov, ktorí sú pri moci. Veď vedenie podniku s majetkovou účasťou štátu dosadzuje príslušné ministerstvo. Ak teda podnik hospodári so stratou, je to vina konkrétneho ministra a prejav jeho neschopnosti zastávať záujmy štátu a jeho občanov.

V prvom rade je potrebné vypracovanie dlhodobého plánu rozvoja národného hospodárstva, ktoré by rovnako myslelo na malé a stredné podnikanie, ako aj na veľké spoločnosti. Potom jeho zakotvenie do právneho systému štátu, aby rozvoj pokračoval bez ohľadu na to, kto je pri moci. Ak máme investovať, investujme do svojho, nie do cudzieho. Podporujme to, na čo máme podmienky. A budujme to, v čom sme vedeli byť dobrí a uznávaní.

Nedokážeme byť konkurencie schopní ...

Pravda. S hlupákom, ktorý niečo podobné tvrdí, to naozaj nedokážeme. Stačí sa ho zbaviť a pôjde to. Nie hneď, ale postupom času sa podarí rozbehnúť ekonomiku a mať ju zároveň pod kontrolou.

 

Sme závislí na EÚ ...

Ďalšia polopravda, či skôr lož. Ak sme závislí na niečom, tak preto, lebo niekto si zjednodušil svoje poslanie, a namiesto premýšľania a využívania potenciálu sa rozhodol plniť štátny rozpočet príjmami z privatizácie.

V skutočnosti je to naopak. Čo sa stane, ak obnovíme, napríklad poľnohospodárstvo ? Množstvo producentov zo západnej Európy stratí svoje pozície, poklesnú im zisky a začnú mať problémy. Problémy sa prenesú aj na štáty, v ktorých sídlia. Poklesnú im príjmy. A to je dôvod, prečo tzv. vyspelá Európa tlieska ľuďom ako I. Mikloš. Nie sú hrozbou, nemajú záujem budovať a spravovať, lebo to nevedia. Skúste nájsť krajinu, kde sa uplatnila reforma I. Mikloša. Nenájdete ju. Skúste nájsť krajinu, ktorá ozdravuje bankový sektor podľa I. Mikloša. Nenájdete ju, lebo na tieto účely bol zriadený euroval. Prečo devastovať svoje, keď sa na to môže poskladať iní ?

Neviete si predstaviť, čo by sa začalo diať, ak by Slovensko začalo obnovovať vlastné hospodárstvo, a chrániť si trh tak, ako to robí Nemecko, či Francúzsko. Prípadne poskytovať rozsiahle dotácie poľnohospodárstvu či potravinárstvu, ako to robí vyspelá Európa. Neviete si predstaviť tú búrku nevôle a klamstiev, ktorými by nás denne bombardovali, o nesystémovosti týchto opatrení. ˇAno, sú nesystémové, pokiaľ to robí niekto iný.

 

Dá sa začať a byť úspešní ? Dala by sa takto znižovať nezamestnanosť - teda obnovou priemyslu a poľnohospodárstva ? Na to si odpovedzte sami.

Diskusná téma: Znižovanie nezamestnanosti

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok